20/09/2018

Vandaag is het Thuiswerkdag!

Deel dit bericht met een vriend(in)

Een derde van de Belgische werknemers mag thuiswerken van de baas. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. Vooral wie lang moet pendelen is daar blij mee. De studie is gemaakt in functie van de nationale Thuiswerkdag vandaag.

SD Worx baseert zich op een bevraging bij 2.500 werknemers. Met een derde die mag thuiswerken scoort België in Europa gemiddeld, en zitten we op de lijn van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk en Oostenrijk mag maar een kwart van de werknemers telewerken. Nederland scoort dan weer beter: vier op de tien mag er thuiswerken.

Pendelen

Bijna zes op de tien is blij met die mogelijkheid. Niet verwonderlijk geldt dat vooral voor diegenen die lang moeten pendelen naar hun werk. Hoe langer men onderweg is, hoe meer tevreden met de optie van telewerk. Ongeveer de helft van wie langer dan anderhalf uur per dag onderweg is, doet het één of meerdere dagen per week.

Technologie

Vandaag de dag zijn er talloze manieren om thuiswerken te faciliteren. Een mooi voorbeeld hiervan is de tijdregistratie oplossing van GPS. Daarmee kan men namelijk gemakkelijk werkuren registreren door middel van een app of een webapplicatie. De leidinggevende en de personeelsdienst krijgen op deze manier een inzicht in de werkuren van de thuiswerkers zodat de productiviteit er niet onder lijdt. Dankzij de berekeningen in de tijdregistratiesoftware verloopt ook de verloning op het einde van de maand vlekkenloos.

Thuiswerken niet voor iedereen mogelijk

Toch springt niet iedereen een gat in de lucht: meer dan één op de tien (12 procent) heeft geen interesse in thuiswerk en voor bijna een derde (31 procent) is het praktisch niet haalbaar. Niet alle werkgevers laten thuiswerk toe. Van de werknemers die het niet aangeboden krijgen, vindt 22 procent dat jammer, 9 procent heeft geen interesse en 69 procent geeft aan dat het voor de job praktisch niet mogelijk is. Zoals verwacht ligt dat laatste cijfer bij arbeiders (91 procent) hoger dan bij bedienden (56 procent), zo klinkt het bij SD Worx.